2024-04-04

Är dina gamla tv-spel i källaren värda något?

Lite då och då dyker äldre tv-spel upp i tv-rutan i program som bytt är bytt och antikrundan, eller i kvällspressen som skriver när ett dyrt tv-spel har slagit försäljningrekord på en utländsk auktionsida. Men hur ska man veta om spelen man själv har kvar i källaren från sin barndom har ökat i värde på rätt aktie på börsen, det är det jag ska försöka hjälpa er att ta reda på och även lära ur hur och var ska man sälja sina spel och vilka fallgropar ska man se upp för.

Först och främst så är det bra att känna till att alla tv-spel som är gamla blir inte per automatik värdefulla, Super Mario Bros till Nintendo 8-Bit kom ut 1985 och borde med sina runt 40 år på nacken vara värdefull, men är den det? Nej generellt inte då den tillverkades i över 40 Miljoner exemplar. Det räcker inte att spelet är gammalt, tumregeln för att ett spel ska vara dyrt är att det är ovanligt eller i ett ovanligt skick, dvs ni har varit väldigt rädd om spelet, asken den kom i och allt som låg där i så som manual, reklampapper osv. Har ni ett spel som uppfyller båda dessa tumreglar: ovanlig och i ovanligt skick, grattis så har ni förmodligen ett spel som kan vara värd ett på tusenlappar, eller i extrema fall ännu mer.

IMG_1237

Secret of Mana och Final Fantasy är två klassiska spel till Super Nintendo som ofta har ett högt värde.

Vem är då jag som påstår mig vara en expert på gamla tv-spel?
Jag heter peter Kauffmann och har sedan 1999 startat och drivit företaget Spel & Sånt där vi årligen säljer retrospel för fler miljoner om året och vi står för försäljningen av flera av Sveriges rekordförsäljningen, räknat på hösta försäljningpris. Våra retrospel hittar sina kunder i vår butik i Norrtälje stadskärna, vår webshop, vår traderabutik eller på någon av alla tv-spelsmässor som anordnas varje år i vårt land som vi står som utställare på.

 

Steg 1 när du ska kontrollera värdet och vad du absolut inte ska gå i för nybörjarfällor.
Låt oss säga att du hittade precis ett spel på vinden och nu vill du veta vad är den värd. Den tråkig verkligheten är att samma spel kan hypotekniskt sett vara värd allt från 100kr till 3000kr, det är inte spelet i sig som har värdet om det inte tillhör de där väldigt ovanliga titlarna, utan vanligast är att skicket sätter priset. Så det viktigaste att börja med är att avgöra skicket. Är spelet komplett? starta med en googling och komplettera gärna med Tradera och Ebay, vad ingick i detta spel när det var nytt? har du alla delar kvar, så som manual, kartongen, reklampapper osv. Desto mer komplett ditt spel är, ju högre värde har det. 

Game & Watch har bra andrahandsvärde, men ca 70-80% av värdet är kartongen, manuelen och cellplasten i asken. Kontrollera att batteriläckage inte inträffat för då  slaktas värdet.

Det finns ingen universala regler på hur stor del av ett spel just kartongen har i värdet, men en spelkassett kan kosta 100kr om kassetten är det enda ni har, medan samma spel komplett med kartong och manual kan kosta 500kr i hyfsat skick, ger en fingervisning av hur det kan se ut.

Efter ni har tagit reda på hur komplett ert spel är det dags att ta er till auktionssidorna Tradera och Ebay som referens. Har ni vanliga Europeiska spel kan Tradera räcka, men jag brukar alltid kontrollera med Ebay också som en till referenns. Gör en sökning på ert spels namn och vips så kommer resultatet upp, men nu gäller det att inte gå i den vanligaste nybörjar fällan. Det ni ser på skärmen nu är en blandad komplott av privatpersoner och företag som försöker sälja samma spel ni har, dessa priset representerar inte sålda priser, utan önskade priser de gärna vill få. Tänk som på hemnet, är priserna på bostäder vad de är värde, nej inte fören auktionen är slut vet vi slut priset och får en riktig bild av vad något faktiskt betalad för bostaden, samma sak gäller ditt spel fast tyvärr åt andra hållet. Priserna på Tradera man får först upp är önskade priser säljarna skulle vilja ha, inte vad de blivit sålda för, så leta upp knappen för avslutade auktioner så kommer vi få sanningen om värdet.

Nu gäller det bara hitta exemplar som liknar ditt spel i skick och som är lika komplett som ditt spel om du har kartong och manual tex. Dra sedan ett snitt pris på de du hittat som är likadan som ditt spel, nu har du en bra uppskattning om värdet. Skriv ner detta och fortsätt gå igenom resten av dina spel, oftast så har man fler än ett. Vill du sedan få detta värde måste du sälja spela på tex Tradera styckvis och det kommer krävas att du har ett konto sedan tidigare med ett gäng positiva försäljning omdömen, annars kommer köpare inte lita på dig och då brukar man bjuda sämre på ett objekt, glöm inte att Tradera kommer ta ca 10% i provisionsavgift.
Det går så klart att sälja tv-spel i paket för att minimera jobbet eller välja andra försäljningskanaler så som Facebook Marketplace, Facebook grupper, Blocket osv, men då kommer ni inte få lika bra betalt utan en auktion och separering av alla spel. Sista alternativet är att sälja till en tv-spelsbutik som den jag jobbar för tex, men då kommer du få lite mindre betalt, men slippa allt jobb med försäljningen, fotografering, paketering och ansvar över att allt fungera.

Ovanliga dyrgripar ingen tänker på
Det finns helt andra saker än tv-spel som kan vara ännu dyrare är retrospel. Jag pratar om saker kring tv-spel från 80-90-talet så som butiksskyltar som fanns i drivor hos alla butiker som sålde tv-spel på den tiden, men som i de flesta fall hamnade i sopporna när de inte behövdes längre.

Vilket gjort att de faller under kategorin ovanliga och då är de en liten handfull samlare som är villig att betala väldigt mycket pengar för sådant. Utöver väggskyltar så är allt från den här tiden ofta värdefullt om de är bevarat i gott skick och ovanligt, så som muggar med tv-spelsmotiv & kläder med tv-spelsmotiv. Så sätt inte in siktet för skarpt på enbart tv-spel man kan spela på, samlandet av retro tv-spel gäller allt runt om kring tv-spel från 80-90-talet. Så lycka till med försäljningen och upp på vinden nu och leta fram vad ni har, nedan följer några rekord försäljningar som skett i Sverige för inspiration.

Mr. Gimmick – Nintendo 8-Bit: 35 000kr
Baloon Fight – Game & Watch Crystal Screen 14 000kr
Zelda Gold Pack – Super Nintendo 47 500kr
World of Nintendo Globe – Butiksinredning 195 500kr
Bamse – Gameboy 5 500kr